Köszönöm, hogy benéztél, remélem sok hasznos infót találsz!

Folthalványító összetevők


A legjobb összetevők folthalványításra

Sajnos nem lesz végtelen hosszú a lista, amit leírhatok, de azért van pár olyan összetevő, ami más szuper tulajdonsága mellett bizonyítottan jelentős folthalványító képességgel is rendelkezik. Mindegyik kicsit más módon éri el a kívánt hatást, ami miatt jó ötlet lehet akár egyszerre többet is bevetned közülük. És akkor most jöjjön a lista, hogy melyik összetevőket érdemes a szérumokban, bőrápolókban keresned, ha eredményeket 
szeretnél:


  • C-vitamin (azkorbinsav (ascorbic acid) és származékai):
    Vízbázisú vitamin, az egyik leghatásosabb antioxidáns a bőr számára. Nemcsak serkenti a kollagéntermelést (ami a ráncok megelőzésében rendkívül fontos), de erősíti a bőr természetes védőrétegét is, támogatja a bőr megújulását, csökkenti a gyulladásokat, és segít a napsugarakkal szembeni védekezésben is. És persze ami cikkünk szempontjából a legfontosabb tulajdonsága: nagyobb mennyiségben elképesztő módon képes halványítani még a makacs barna foltokat is!
    A C-vitamin tehát igazi anti-aging szupersztár, aminek feltétlen helye van mindenki bőrápolási rutinjában, aki azt szeretné, hogy a bőre sokáig fiatalos és egészséges maradjon. Persze egymaga azért ő sem képes csodát tenni. Ahogy a testnek változatos, sokféle tápanyagot tartalmazó étrendre van szüksége ahhoz, hogy csúcsformában legyen, a bőrnek is sokféle hasznos összetevő kell, hogy a maximumot mutathassa. 
    A C-vitaminnak számos formája ismert. Ezek közül bizonyítottan a legstabilabbak és nagyon hatásosak: az aszkorbinsav (ascorbic acid), az L-aszkorbinsav (L-ascorbic acid), az aszkorbil-palmitát (ascorbyl palmitate), a nátrium aszkorbil-foszfát (sodium ascorbyl phosphate), a retinil aszkorbát (retinyl ascorbate), a tetrahexyldecyl-aszkorbát (tetrahexyldecyl ascorbate) és a magnézium aszkorbil-foszfát (magnesium ascorbyl phosphate).
  • Niacinamide:
    Vagy másképp B3-vitamin, nikotinsav (nicotinic acid). A niacinamide olyan sejtkommunikáló hatóanyag, aminek számos jótékony hatása ismert. Véd a káros napsugaraktól, segít abban, hogy a bőr rugalmas, elasztikus maradjon, drámaian hozzájárul a természetes védőréteg megerősítéséhez, és persze jelentősen képes halványítani a barna foltokat is.
    Ezek mellett másban is jeleskedik (felsorolni is nehéz, mikben pontosan): helyileg alkalmazva növeli a keramidok és zsírsejtek jelenlétét a bőrben, erősíti a vízmegtartó képességet, és serkenti a mikrokeringést is a bőrben. Nagyszerű egyenetlen bőrtónus esetén, és már-már legendás a pattanásokkal és utánuk maradó pirosas-barnás foltokkal szembeni hatékonysága is.
  • Édesgyökér kivonat (licorice extract):
    Gyulladáscsökkentő hatása mellett nagyszerűen képes stimulálni a melalintermelést felügyelő enzim működését, aminek köszönhetően jelentős szerepe van a sikeres folthalványításban is.
  • Acetil-glükozamin (acetyl glucosamine):
    Aminosav, természetes alkotóeleme például a hialuron savnak is. Egy olyan bőrazonos, hidratáló hatóanyag, ami nagyobb mennyiségben rendkívül hatásos tud lenni a bőrápolásban. Szuper hegek gyógyítására, és mivel képes befolyásolni a melanintermelést is, kiváló összetevő pigmentfoltok halványítására – különösen akkor, ha niacinamide-vel van kombinálva. 
  • AHA (Alpha Hydroxy Acid):
    Az AHA savak – elsősorban a glükolsav (glycolic acid) és a tejsav (lactic acid) – molekuláris méretüknek köszönhetően nagyon hatékonyan képesek „átverekedni” magukat a bőr külső rétegén, így az alá kerülve képesek kifejteni hatásukat. Feladatuk, hogy hámlasszák a bőr felszínét, eltávolítsák az elhalt hámsejteket, és felgyorsítsák a bőr természetes megújulási folyamatát. Ennek azért van jelentősége, mert ezáltal a pigmentfoltnál lévő, felgyülemlett felszíni hámsejteket is eltávolítják, amitől a folt automatikusan halványabbnak hat. Általában 5-15%-os koncentrációban használják otthoni hámlasztó kezelések esetében, és pH-értékének 3-4 közöttinek kell lennie ahhoz, hogy hasson. Az AHA kiváló a napkárosodott és/vagy öregedő bőr ápolására, kisimítja a ráncokat is, fokozza a bőr kollagéntermelését, és más összetevők hatékonyságára is jó hatással bír. 
  • Retinol:
    Vagy másképp A-vitamin. A retinol olyan antioxidáns, ami több fronton is támogatja a bőr egészséges működését: sejtkommunikáló hatóanyag, így képes szabályozni a sejtek működését, vagyis ha valaki „rendetlenkedik”, elöregedett, vagy hibásan működik, átprogramozza, és újra normális teljesítményre bírja. Éppen ezért anti-aging szupersztárnak számít, tényleg nagyon hatásos. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően támogatja a bőr természetes védőrétegét is, és erősíti a bőrszerkezetet. Pluszpont, hogy már kis mennyiségben is (0,01%) segíti az UV-sugarakkal szembeni védekezést. Picit nagyobb koncentrációban észrevehetően erősíti az elvékonyodott bőrt, serkenti a kollagéntermelést, és 0,1% mennyiségben már jelentősen simítja a ráncokat, és halványítja a barna foltokat is. AHA-val kombinálva a retinol hatása a nap okozta bőrkárosodások kezelésében felerősödik, de szuperül működik C-vitaminnal, niacinamide-dal vagy például zöldtea-kivonattal párosítva is.

InstaNatural C-vitaminos szérum TESZT

Mit is mondhatnék erről a szérumról? Hatalmas lelkesedéssel kezdtem el használni, bár elég nehézkesen érkezett meg hozzám IHerb-ről.